Mektup

Mektup – Senanur Serçeoğlu

Sevgili Halley Dergisi,

Sizce ‘‘hayal’’ nedir?

Sözlük anlamı düş, imge olan hayal kelimesi benim için sonsuzluk demektir. Bana göre ‘‘hayal kurmak’’ ta sonsuzluğa bir yolculuktur.

Peki, bir insan neden hayal kurar?

Hayal kurmanın birçok nedeni vardır. Mesela hayalini gerçekleştirmek için, mutlu olmak için, umudunu kaybetmemek için… Bu nedenler kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Hayal kurmak insanı mutlu eder, hayattan zevk almasını sağlar, düşünce ufkunu geliştirir. Bu nedenle hayal kuran insan olaylara farklı açılardan da bakmayı bilir. Ayrıca hayal gücünü geliştirerek genişletmek isteyen biri bol bol kitap okumalıdır. Neden mi? Çünkü kitapların da hayal gücünü çokça geliştirme özelliği olduğu evrensel bir gerçektir.

Hayal kurmak ve kitap okumak demişken benim de büyük bir hayalim var. Her caddede, her sokakta kulübelerden minik kütüphanelerin kurulması… Evet, evet doğru okudunuz, minik kütüphaneler…

Çocukların, gençlerin ve yaşlıların ruhuna hitabeden her türden kitaplar minik kulübelere yerleştirilecek. Bu kulübelerin dışı rengarenk boyanacak ve süslenecek. İnsanların dikkatini çekecek.

Kitaplar, geri vermek kaydıyla ödünç alınabilecek. Kitapları okuyup bitiren kişi kulübeye geri bırakacak ki o kitaplardan başka insanlar da faydalanabilsin.

İsteyen, daha önce okuyup bitirdiği elindeki kitapları minik kütüphanelere bağışlayabilecek. Bu sayede toplum arasında yardımlaşma artacak ve daha fazla kitap okunacak.

Minik kütüphanelerden kitap ödünç alan bir kimseye, kitabın yanında paket şeklinde sıcak çikolata verilecek. Okur evde hem kitap okuyup hem de sıcak çikolata keyfi yapabilecek. Bu durum kitaplara olan ilgiyi de daha da artıracak.

Kitabı ödünç alan bir okur, kitabı okuyup bitirdiğinde eğer beğenmişse kitabın arka kapağının içine küçük bir yıldız çizecek ve bu sayede kitabı farklı bir kişi okumak isterse kitabın önceki okurlar tarafından sevilip sevilmediğini anlayabilecek.

Minik kütüphaneler en çok da kitap alamayan, kitap almaya gücü yetmeyen insanlar için faydalı olacak.

Yeme içme nasıl ki bedenin gıdasıysa, kitap okumak ta beynin gıdasıdır. Kitap okumak beynin yapısal özelliklerini de geliştirir. Bu yüzden kitap okuyan insanların kelime hazinesi genişler ve kişi dimağında daha fazla bilgiyi barındırır.

Kitap okumanın toplumsal, sosyal ve ahlaki yararları da vardır. Kitap okumak insanları bilinçlendirir, iyiye yöneltir, çevredeki kişilere iyi davranılmasını sağlayarak örnek insan modelinin oluşmasına katkı sağlar.

Ben kitapların iyileştirici özelliğine hep inanmışımdır. Bu yüzden minik kütüphanelerin, toplumdaki bilinçsizliğiyle diğer insanlara kötü örnek olan, toplumun huzurunu bozmaya çalışan cahil insanlara da faydalı olacağını düşünüyorum.

Sevgili Halley Dergisi, benden bu kadar.  Hayalimi gerçekleştirebilmek umuduyla hoşçakalın…

Senanur SERÇEOĞLU

-23 NİSAN ÖZEL MEKTUP YARIŞMASI BİRİNCİSİ-

 

Bir cevap yazın