Dizi Eleştirisi

FATMA, BİR BAŞKADIR…

Dijital platformlar artık televizyon kanallarının önüne geçmeye başladı. Bazı evlerde birden fazla dijital platform üyeliği görür olduk.
Yerli platformlar içerik olarak yerli yapımlar sunsa da Z kuşağı olarak tabir ettiğimiz yeni nesil(dijital platformların genel kullanıcıları), daha çok yabancı platformları tercih ediyorlar. Haliyle bu durum da dizi sektörüne olumsuz etki yapıyor çünkü yabancı platformlarda genelde bizim dizi ve filmlerimiz yayınlanmıyor. Netflix hariç.
Netflix’ni politikası gereği yayın yaptığı ülkelerin yapımlarına yer vermesi sektör için umut verici. Netflix hazır yapımlar kadar kendi bütçe vererek yaptırdığı birçok yapımda platformunda izleyicilere açık. Dergimizde bir kaç yerli Netflix filmini de ele almıştım. Bu sefer kadın kahramanların ön planda olduğu Fatma ve Bir Başkadır adlı yapımları incelemek istiyorum.
Bir başkadır; 2020 yapımı tek sezonluk olduğunu umduğum yapım konusunda beni en çok etkileyen birkaç bölümün sonunda rahmetli Ferdi Özbeğen’i görmekti. Arabesk toplumu anlatmak için sanıyorum ki daha iyi bir argüman olmazdı. İyi bir toplum eleştirisi sayılabilecek bu yapım, eleştiri kısmında iyi noktalara değinmiş olacak ki izleyenleri ikiye bölüp bir kısmında olumsuz etkiler bırakmış. Olumsuz etkilenenlerin bir kısmı muhtemelen dizide kendini gördüğün için diğer kısmı da muhtemelen anladığı için beğenmediğini düşünüyorum ki bu konuda haksız sayılmazlar. Çünkü tek bir konuyu anlatmak yerine çok ve dağınık bir konu anlatımı yapılmış. Yönetmen Berkun Oya’nın yaptığı en büyük yanlış bu. Bazı yerler gereksiz, bazı yerler acaba ne anlatmış diye bana sordurtan bir dizi projesi olmuş ama ben ortalama bir keyif aldım.
Karakter analizlerine bakacak olursak; Öykü Karayel’in iyi bir performansı olduğunu, işlediği karakterin son derece içinde olduğunu söyleyebilirim. Onun dışında Fatih Artman, tek tip oyunculuğuna çok uygun bir rol seçtiğini söyleyebilirim. Tülin Özen diye bir gerçek de vardı dizi de rolünün hakkını son derece iyi veren usta bir oyuncu. Fakat bir de Alican Yücesoy’un hayat verdiği bir karakter vardı ki sırf o karakteri gözlemek için bile izlemeye değerdi çünkü karakter, yolda ya da bir yerde otururken etrafınızdaki o karakter olmaya aday.
8 bölümlük, ortalama 45 dakikalık dram dizisine genel puanım 5 üzerinden 3.2, sinematografik puanım 4 üzerinden 3.5.
Fatma; 2021 yapımı bu mini dizi tek sezon olarak Netflix’te yayımlandı. Dizi psikolojik dram türünde olup, kurgu bir hikâye olsa da olayın ana karakteri Fatma’nın temsil ettiği statünün nasıl görmezden gelindiği iyi işlenmiş. Toplumun bir kısmının, toplumun geri kalanı tarafından görünmez sayılışı ele alınmış alt metinde. Genel mesaj olarak da kadının dramı var.
Başroldeki ki Burcu Biricik’in hayat verdiği Fatma karakteriyle ilgili yine de kafamda soru işaretleri oluştu dizi boyunca; Fatma zihinsel engelli mi? Travma sonucu mu öyle olmuş diye soru işaretleri izlediğim bölümler boyunca kafamı kurcaladı ve cevapta alamadım. Fatma ne travmatik biri ne de zihinsel engelli. O konuda sıkıntıları  ve senaryosunda bir yığın boşluklar olsa da seyir zevki olarak fena sayılmaz.
Burcu Biricik’in performansı dışında göze çarpan en iyi performans Mehmet Yılmaz Ak’ın canlandırdığı kötü karakter. Başrol oyuncularından birisi olsa da Uğur Yücel’in etkili bir performansını göremedim dizi boyunca.
Görmezden gelinenlerin 6 bölümlük hikâyesinin yönetmen koltuğunda Özer Feyzioğlu ile Özgür Önürme oturuyor. Ayrıca Özgür Önürme yapımın senaristliğini de üstlenmiş.
Ortalama 45 dakikalık bu diziye genel puanım 5 üzerinden 3.4, sinematografik puanım 4 üzerinden 3.6.
Dijital platformlar için de kaliteli yapımlar üretilmesi, elbette ki tanıtım için olumlu bir etki yaratacaktır; yeter ki kalite olsun.

Bir cevap yazın