CROSSFIT
Mart ayında spor tutkunu olanlar, yaşam öyküsünü spor alanında yazmak isteyenler için Crossfit eğitmeni Furkan Düz’e Crossfit hakkında merak edilenleri sorduk.

CrossFit hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
– Amerika’da bir araba garajında bulunmuştur. Her yaşa hitap eder. 80 yaşında crossfit yapan da var, engelli olarak yarışan da. Dışarıdan zor görünebilir. Antrenmanda kişinin fiziksel kapasitesine göre alternatif yaratılabilir. Bu daha çok Türkiye’de fonksiyonel antrenman olarak geçer. Vücuda yalnızca şekil vermekle kalmaz. Esneklik, kondisyon ve güce dayanır. Genellikle kişinin kendi vücut ağırlığına göre çalışılır. Türkiye’ye lisanslı olarak 2011’de geldi. Ümraniye’de başladı.
Siz CrossFite nasıl ve ne zaman başladınız? Kendi spor yaşamınızdan da bahseder misiniz?
– Crossfite 2018 Ocak’ta basladım. Spor hayatım ilkokul yıllarımda okul futbol ve basketbol takımları ile basladı. Lisede basketbola yöneldim fakat beden eğitimi hocam beni kanoya yönlendirdi. 2011-2017 yılları arasında birçok ulusal ve uluslararası yarışmalara katıldım. 2013’te ilk kez milli takıma katılmaya hak kazandım. Birçok şeyden fedakarlık ettim. Bu süre içerisinde yetmişin üzerinde kurs gördüm. Spor bana hayata dair çok şey öğretti. Çok şey kazandırdı.
CrossFite özel terimler varsa bu terimleri bizlerle paylaşabilir misiniz?
-Antrenmanlara Afganistan’da ölen Amerikan askerlerinin isimleri verilmiştir. Örneğin son olarak Kobe Bryant’ın lakabı olan Mamba adında bir antrenman ortaya çıkmıştır.
Kimler CrossFit yapabilir ya da kimlerin yapmasını tavsiye edersiniz?
-Eklem engeli ve eklem konusunda ciddi rahatsızlıkları olmayanlar yapabilir. Kalp ve şeker hastalıkları olanlar ise doktorlarının izin verdiği ölçüde ya da doktor kontrolünde yapabilir.
CrossFit tehlikeli mi? Kimler için crossfit yapmak tehlikeli olabilir?
-Tehlikeli değil. Verilen antrenmanlar uygun şekilde yapıldığında herhangi bir tehlike arz etmiyor. Uygun şekilde yapılmadığı takdirde yüksek nabızlı olduklarından sakatlanmalara yol açabilir.
CrossFit kadınların fazla kas yapmasına neden olur mu? Görünümü nasıl etkiler?
-Kadın ve erkekte kas kazanma ve kaybetme oranı aynı. Erkeklerin vücut yapısında yağ oranı daha az olduğu için kas oranı daha hızlı artar. Görünüm, hocayla birlikte belirlenen hedefe ve antrenmanlara göre değişiyor. Hedeflenen yarışmalarda başarı kazanmaksa kas geliştirme odaklı çalışılır.
CrossFit eğlenceli midir?
-Antrenmanlar rutin bir şekilde ilerlemiyor. Her gün değiştirilebilir. Zamana karşı yarışılır. Bu durum insanlarda merak ve heyecan uyandırabiliyor.
Bu konuda yapılan etkinlik ya da yarışma var mıdır?
-Türkiye’de dört yarışma düzenlenir. On altı yaştan elli yaşa kadar katılım olur. Katılanların yaklaşık yüzde otuz beşi kadındır. Hem bireysel hem takım yarışmaları halindedir. Finallerde yaklaşık iki yüz elli – üç yüz yarışmacı olur.
Bu yarışmalarda bireysel ya da takım halinde kazandığınız başarıları paylaşır mısınız?
-Crossfitte ilk yarışmam üç evetten oluşan bir yarışmaydı. Yerel bir yarışma diyebilirim. Burada birinci olmuştum. Benim için çok heyecanlı ve güzel bir gündü (2018, İzmit). Bugüne kadar katıldığım en büyük yarışma ise Nisan 2019’da Yunanistan’daydı. Avrupa’nın en büyük yarışmalarından biri. Eksiklerimi gördüm. Böyle büyük bir ortamda yarışmak bana büyük tecrübe kattı. Takım olarak 3 yarışmada bulunduk. Açıkçası takım yarışmalarından daha çok keyif alıyorum. Bulunduğum takımın bir parçası olmak arkadaşlarımla birbirimizi tamamlamak güzel bir duygu. Takım olarak katıldığım üç yarışmada beşinci, üçüncü ve birincilik elde ettik. Önümüzde birçok yarışma ve bizim de güzel planlarımız var.
Bir yorum
dilekpolat
Spor sever Furkan bey e bu bilgiler için teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı bir röportaj olmuş.